Traditionellt används ingefära mot illamående och andra problem med magen. Illamående och kräkningar är vanligt under exempelvis graviditet, vid cancerbehandling med cellgifter, efter operation och vid åksjuka.
Europeiska läkemedelsmyndigheten – EU:s läkemedelsmyndighet – har slagit fast att det finns kliniska bevis för ingefärans positiva effekter mot flera tillstånd där illamående och kräkningar förekommer.
En spansk forskargrupp studerade vetenskapliga rön inom ämnet och konstaterade att ingefära påverkar cellsignaleringen och därmed det centrala nervsystemet. Därför ökar aktiviteten i mage och tarm, vilket motverkar illamående och dessutom är bra för matsmältningen.
Flera studier har visat att ingefära skyddar magslemhinnan från skador, minskar produktionen av magsyra och bekämpar magsårsbakterier. Det innebär att inflammation och därmed risk för magcancer kan motverkas. Även illamående av olika orsaker kan minska tack vare dessa positiva effekter från ingefära.
Illamående vid cancerbehandling beror på att inte bara cancerceller utan också celler i slemhinnan i mage och tarm skadas av behandlingen. Serotonin läcker ut från cellerna och retar vagusnerven som i sin tur signalerar till ”kräkcentrum” i hjärnan. Studier har visat att ingefära fungerar på ett annat sätt än de mediciner mot illamående som ges för att motverka dessa signaler och därför kan vara ett förstärkande komplement.
Graviditetsillamående är vanligt och beror främst på olika metabola och endokrina faktorer. Ingefära har i många studier visats minska illamåendet. Livsmedelsverket avråder dock gravida från att äta eller dricka stora mängder ingefära, till exempel i form av ingefärsshots och te av ingefärspulver, eller att ta kosttillskott med ingefära. Den som är gravid bör rådgöra om ingefärskonsumtion med sin läkare.
Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27053918
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27158532