Odla ingefära själv

Ingefära - prova att odla själv

Prova gärna att odla ingefära på fönsterbänken. Köp ingefära i matbutiken, helst ekologisk eftersom det är större chans att den gror. Välj en bit som har tydliga utbuktningar – ögon – där skott kommer att växa ut sedan. Om den har en färsk snittyta bör den ligga och torka ett dygn före plantering.

Placera ingefäran horisontellt med utbuktningarna uppåt i en låg och bred kruka med jord, låt ungefär en tredjedel synas ovan jord. Vattna och täck med plast med lufthål. Ställ krukan i ett riktigt ljust fönster. Håll jorden en aning fuktig.

När bladen börjar komma kan plantan vattnas med svag näringslösning. Duscha gärna bladen ofta med en sprayflaska för att minska risken att de angrips av spinn. Plantan kan behöva planteras om i en större kruka när rotknölarna växer till. Eftersom rotknölarna växer uppåt också kan man behöva fylla på med lite jord ovanpå.

Ingefära tål inte frost, men på sommaren kan krukan stå utomhus på en solig och varm plats. Det tar åtminstone 2 ½ månad innan ingefäran kan skördas. Om man inte vill skörda hela roten på en gång kan man bryta av en bit, plantera om resten och sedan ta in plantan och låta den växa vidare under vintern.