Må bra i magen med ingefära

Kopp med ingefärsdryck - ät eller drick ingefära, bra för magen

Ingefära har använts länge inom folkmedicinen mot besvär från mage och tarm. Nutida forskning bekräftar ingefärans motverkande effekter på många av de faktorer som ger sådana problem.

En frisk magslemhinna skyddar mot både kemikalier och bakterieangrepp. Helicobacter pylori är en vanlig bakterie som kan orsaka magkatarr och magsår. Ett obehandlat sår i magsäcken ökar risken för magcancer. En skadad slemhinna försämrar också immunförsvaret och infektioner kan lättare få fäste i kroppen.

En vanlig huskur mot problem från magen, som sura uppstötningar, gaser, matsmältningsbesvär och illamående, är ingefära. Växtens rotstam innehåller flyktiga oljor och fenoler som gingerol och zingeron. Ingefäran har tillskrivit många goda egenskaper. Forskning har visat på antiinflammatoriska, antioxidativa och anticancereffekter från ingefära, och det gynnar en frisk magslemhinna.

Det finns även vetenskapliga studier där ingefära har bromsat utsöndring av magsyra och motverkat tillväxt av magsårsbakterien Helicobacter pylori, något som också konventionella läkemedel gör.

Även om vissa kan tycka att ingefäran är stark för magen så hjälper den många andra. Att prova sig fram kan vara en bra idé. Den som har någon sjukdom, äter mediciner eller är gravid bör först rådgöra med sin läkare.


Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27158532