Om ingefära

Ingefära - allmänt

Ingefära är använd­bart och passar i både köket och medicinskåpet. Exempelvis citron­vatten med ingefära smakar friskt och gör gott i kroppen.

Många dricker citronvatten med ingefära. Men ingefäran används också i andra drycker, maträtter, bakverk, efterrätter och godis. Den äts bland annat färsk, inlagd eller torkad och mald till pulver. I pepparkakor finns torkad ingefära och till sushi serverar man inlagd ingefära, för att nämna bara några exempel.

Ingefäran är populär i hela världen och människor har ätit den i tusentals år. Växten, som heter Zingiber officinale på latin, liknar ett högt gräs. Det är den tjocka jordstammen man använder. Troligen växte den vild i Kina från början, men odlas nu i alla tropiska regioner.

I ingefära finns bland annat vitamin B6, kalium och magnesium. Dessutom är den rik på andra bioak­tiva ämnen.

Smaken är aromatisk, stark och lite söt. Ingefära är inte bara gott, utan används också medicinskt mot illamående, magbesvär, förkylning, huvudvärk och ledsmärta.

Förkylning

Att äta ingefära eller dricka en dryck med ingefära, gärna blandad med citron, är en vanlig huskur för att motverka och förebygga förkylningar. Ingefärs­extrakt har visats dämpa allergisk luftvägs­inflammation och ha en luftrörsvidgande effekt vid försök med möss och råttor, vilket tyder på att ingefära kan vara verksamt mot luftvägs­problem.

Illamående

Ingefära har använts mot illamående sedan urminnes tider. Dagens forskare har funnit att ingefära påverkar cellsignaleringen och därmed centrala nervsystemet. Därför ökar aktiviteten i mage och tarm vilket motverkar illamående och dessutom är bra för matsmältningen.

Magbesvär

Flera studier har visat att ingefära skyddar mag­slemhinnan från skador, minskar produktionen av magsyra och bekämpar magsårsbakterier. Det innebär att inflammation och risk för utveckling av magcancer motverkas.

Övervikt

En studie med överviktiga diabetessjuka råttor som fick ingefära resulterade i att råttornas kroppsvikt och andel fett minskade samtidigt som värdena för blodsocker och blodfetter förbättrades. Förmod­ligen berodde detta på att ingefära påverkade hormoner som styr energiintag, energi­förbrukning och fettinlagring.


Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25420680
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23685048
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27053918
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27158532
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26401364