Ingefära och gurkmeja kan lindra artros

Gurkmeja och ingefära - kan lindra artros

Artros är en smärtsam ledsjukdom. Att röra på sig är viktigt, men läkemedel behövs ofta mot inflammationen och smärtan. Forskning med artrospatienter visar att en kombination av ingefära, gurkmeja och svartpeppar skulle kunna fungera lika bra som ett vanligt läkemedel.

Ont i en eller flera leder kan vara artros, osteoartrit, en mycket vanlig reumatisk ledsjukdom som drabbar ledbrosket. Ofta är det knä- eller höftleder som smärtar och känns stela. Den som har artros behöver röra på sig, och en sjukgymnast kan ge råd om hur det kan gå till. Man kan behöva smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. Vissa provar naturläkemedel eller lägger om sin kost för att må bättre. Både gurkmeja och ingefära är växter som man anser har antiinflammatoriska effekter.

Gurkmeja och ingefära antiinflammatoriskt

I gurkmeja finns turmeroner, som är flyktiga oljor, växtpigmentet kurkumin och polysackarider som var för sig har visats ha antiinflammatorisk effekt. Svartpeppar innehåller piperin som sägs öka upptaget av kurkumin i kroppen.

Ingefära brukar användas som huskur mot magbesvär och förkylning. I studier har också framkommit att inflammationer i magslemhinnan och luftvägarna kan bromsas med ingefära.

Forskning med artrospatienter

En iransk forskargrupp undersökte effekten av ett tillskott av gurkmeja, ingefära och svartpeppar jämfört med medicinering med Naproxen, ett NSAID-läkemedel med smärtdämpande och antiinflammatorisk effekt. Sextio patienter med knäartros av grad 2 och 3 blev slumpmässigt indelade i två grupper. Under fyra veckor fick den ena gruppen gurkmeja, ingefära och svartpeppar, och den andra gruppen fick Naproxen.

Forskarna undersökte ämnet prostaglandin E2 hos patienterna för att utvärdera effekten på inflammationen. Prostaglandiner är hormonliknande signalsubstanser som utsöndras i kroppen och har olika viktiga funktioner. Just gruppen E2 orsakar inflammation, som egentligen är en del av immunförsvaret men ibland inte fungerar som det ska utan orsakar skada, som vid artros.

Lika bra effekt som läkemedlet

Forskarna kunde se att mängden prostaglandin E2 minskade hos båda grupperna och drog slutsatsen att tillskott av gurkmeja, ingefära och svartpeppar hade samma positiva effekt på patienterna som läkemedlet.


Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32180294
https://råkraften.se/den-antiinflammatoriska-gurkmejan/